CBSE 9th Biology | Organization in the Living World- Practice Exercise

Organization in the Living World- Practice Exercise

Fill in the Blanks

1. The organelle most vital for the survival of a cells is…………………………………

2. Ribosomes are concerned with the synthesis of ………………………………..

3. Cell wall is found only in…………………………..…………cells.

4. DNA is the abbreviated form of …………………………………………………..

5. Movement of water across ceil membrane takes place by…………………………

6. Part of cell between plasma membrane and nucleus is……………………………

7. Photosynthesis takes place in …………………………………………………..

8. The type of endocytosis known as “cell feeding” is called. ………………………

9. The fundamental organizational unit of life is the …………………………………

10. Cells are enclosed by a plasma membrane composed of ………and ……. ………

True/False

11. Lysosomes Synthesize hormones and enzymes.

12. In animal cells, the mitochondria is the only cell organelle outside the nucleus that contains DNA.

13. Protoplasm is the part of the cell which surrounds the nucleus.

14. Amoeba is a multicellular organism.

15. Ribosomes are present in eukaryotic cells only.

16. Photosynthetic prokaryotic bacteria have chlorophyll pigments in membranous vesicles.

17. The first cells on earth were probably eukaryotic

18. The limiting factor in microscopy is magnification.

19. Nuclei and mitochondria are surrounded by a double membrane.

20. The ER functions both as a passageway for intracellular transport and as a manufacturing surface.

 

Match the column

Each question contains statements given in two columns which have to be matched. Statements (A, B, C, D) in column I have to be matched with statements (p, q, r, s) in column II.

21. Match them correctly –

 

Column I
Column II
(A) Structures with one unit membrane
(p) Lysosome
(B) Structures with two membrane
(q) Ribosome
(C) Structures without membrane
(r) Plastids

 

22. Match them correctly.

image

 

23. Match them correctly.

image

Multiple Choice Questions

Question 24. Nuclear material without cover is found in

(a) mycoplasma and green algae
(b) bacteria and fungi only
(c) bacteria and blue green algae
(d) None above.

Question 25. The word ‘prokaryote’ means a cell –

(a) with many nuclei
(b) with one nucleus
(c) with diffused nucleus
(d) without chloroplast

Question 26. Minute structures on bacterial cell are called –

(a) hair
(b) cilia
(c) flagella
(d) pili

Question 27. Cell theory was proposed by –

(a) Schleiden and Schwann
(b) Robert Brown
(c) Leeuwenhoek
(d) Purkinje

Question 28. Which of the following is not present in prokaryotes –

(a) Ribosomes
(b) Cell wall
(c) Plasma membrane
(d) Nuclear membrane

Question 29. Chemical nature of carrier molecules facilitating transport across plasma membrane is-

(a) starchy
(b) sugary
(c) karyotheca
(d) fatty acidic

Question 30. ER remains associated with –

(a) dictyosomes
(b) mitochondria
(c) karyotheca
(d) chloroplast

Question 31. Vacuole is surrounded by –

(a) plasmalemma
(b) cell wall
(c) tonoplast
(d) plasmodesmata

Question 32. Golgi bodies help in –

(a) excretion of steroids
(b) storage and secretion
(c) translation
(d) transcription

Question 33. According to fluid mosaic model plasma membrane is composed of –

(a) phospholipids, extrinsic and intrinsic proteins
(b) phospholipids and oligosaccharides
(c) phospholipids and hemicellulose
(d) phospholipids and integral glycoproteins

Question 34. The presence of ……….. organelle is only revealed by electron microscope –

(a) chloroplast
(b) mitochondria
(c) Gogli bodies
(d) lysosome

Question 35. One of these is the smallest in size –

(a) Ribosome
(b) Lysosome
(c) Mitochondria
(d) Chloroplast

Question 36. DNA is a component of-

(a) mitochondria
(b) chloroplast
(c) cytoplasm
(d) peroxisome

Question 37. One of these is single membrane organelle

(a) lysosome
(b) mitochondria
(c) nucleus
(d) ER

Question 38. The cell organelle containing the flattened mem­brane bounded cisternae are located near the nucleus are –

(a) mitochondria
(b) Golgi
(c) centrioles
(d) nucleolus

Question 39. The entry of mineral ions in a plant cell during absorption is by –

(a) passive absorption
(b) active absorption
(c) osmosis
(d) endocytosis

Question 40. Vesicles are essential for the normal functioning of the Golgi apparatus because –

(a) they provide energy for chemical reactions.
(b) they move proteins and lipids between different parts of the organelle.
(c) they contribute to the structural integrity of the organelle.
(d) they produce the sugars that are added to proteins

.

Question 41. Amino acid chains built by the ribosomes then move to the:

(a) golgi apparatus
(b) lysosome
(c) endoplasmic reticulum
(d) mitochondria

 

ANSWER KEY

1. nucleus

2. protein

3. prokaryotic

4. deoxyribo nucletic acid

5. osmosis

6. cytoplasm

7. chloroplasts

8. phagocytosis

9. cell

10. lipids, proteins

11. True

12. Flase

13. True

14. False

15. False

16. True

17. False

18. False

19. True

20. True

21. (A) clip_image002 p (B) clip_image002[1] r (C) clip_image002[2] q (D) clip_image002[3] q

22. (A) clip_image002[4] p (B) clip_image002[5] q (C) clip_image002[6] r (D) clip_image002[7] s

24. (c)

25. (c)

26. (d)

27. (a)

28. (d)

29. (c)

30. (c)

31. (c)

32. (d)

33. (a)

34. (d)

35. (b)

36. (d)

37. (a)

38. (b)

39. (b)

40. (b)

41. (d)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*