CBSE 9th Biology | Organization in the Living World- Very Short Answer Type Questions

 Organization in the Living World- Very Short Answer Type Questions

Question 1. What is tissue?

Answer.

A group of cells with similar structure and function is called tissue.

Question 2. Coconut fiber is composed of which kind of tissue?

Answer.

Sclerenchymatous tissue.

Question 3. The unit of nervous tissue are?

Answer.

Neurons.

Question 4. Name the blood cells that do not have nucleus?

Answer.

Red blood cells and platelets.

Question 5. The seed coat of nuts is composed of which kind of tissue?

Answer.

Sclerenchyma.

Question 6. Name the longest cell of animals?

Answer.

Neuron.

Question 7. Name the muscle which works throughout the life?

Answer.

Cardiac muscles.

Question 8. Why do meristematic cells have prominent nuclei?

Answer.

Because they have to divide rapidly.

Question 9. Name the tissue present in leafstalks which helps in bending.

Answer.

Collenchyma

Question 10. Bottle cork or cork of commerce is obtained from which plant?

Answer.

Cork is obtained from Quercus suber plant.

Question 11. The protective, water proof layer present in desert plants is called?

Answer.

Cuticle

Question 12. Name the tissue which helps in conduction of water?

Answer.

Xylem.

Question 13. Presence of which tissue enables us to fold our ears?

Answer.

Cartilage

Question 14. Where are fats stored in our body?

Answer.

In our body fats are stored below epidermal layer.

Question 15. Mouth watering on seeing tasty food is voluntary or involuntary response?

Answer.

Involuntary response.

Question 16. Small openings present in the epidermis of leaves and stems is called?

Answer.

Stomata

Question 17. Name the substance present in pear fruit which is responsible for its hard grit.

Answer.

Sclereids (stone cells)

Question 18. Name the blood corpuscles which helps in clotting of blood after any injury.

Answer.

Blood platelets.

Question 19. The cells of which tissue could not be repaired after injury?

Answer.

Nervous tissue.

Question 20. The dead layer of skin is composed of which type of cells?

Answer.

Stratified squamous epithelium.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*