Matter-Nature and its Behaviour (Practice Exercise with Answer keys)

Matter-Nature and its Behaviour (Practice Exercise with Answer keys)

Fill in the Blanks

1……… A pure substance has a fixed or ………at constant temperature.

2……… An element is made up of only one kind of. ………

3. The process of converting a colloidal solution into precipitate is called

4……… Miscible liquids are separated by…………………..

5……… Immiscible liquids are separated by using a …….……

6. Solution that contains water as the solvent are called……………..

7……… Filtered tea is a ………………. mixture

8…………. …………….is used in glen cutter.

9……… Alloy is a ………………..

10……. Burning of candle is a ……change

True / False

9. Suspension shows the property of tyndall effect

10. We can regard solutions as homogeneous matured

11. Both fog and clouds are solid in gas type of colloids.

14. A colloidal solution is a heterogeneous mixture.

15. Element is always metal.

16. Melting of ice is a chemical change.

17. We can separate all mixtures by Alteration.

18. Substance is a kind of matter that can not be separated into other kinds of matter by any

physical process.

19. Solubility of a substance may be same in different solvents.

Match the Column

20.

Column-1

Column-II

(A)  Miscible mixture of liquids

(B)  Cutting of trees

(C)  Soda water

(D)  Hydrochloric Acid (HCI)

(E)   Methane (CH4)

(P) Homogeneous mixture

(P)  Pure substance

(R)  Fractional

(S)  Compound

(T)  Chemical change

 

Multiple Choice Questions

21. Which of the following in an element ?

(a) Marble

(b) Graphite

(c) Washing stone

(d) Stone An atom is

22. An atom is

(a) The smallest particle of matter known.

(b) The smallest particle of a gas

(c) The smallest indivisible particle of an element that can take part in a chemical change.

(d) Radioactive emission

23. The number of elements which exist as a gas is/are…….

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) None of these

24. An example of a liquid metal is and that of a liquid non-metal is

(a) gallium, mercury

(b) mercury, chlorine.

(c) mercury, bromine

(d) bromine, sulphur

25. Which of the following is a compound ?

(a) Stainless steel

(b) Brass

(c) Iron sulphide

(d) Diamond

26. Which of the following is not a compound ?

(a) Common salt

(b) Water

(c) Iron filings

(d) Copper sulphate

27. Select the one that has a definite boiling point

(a) True solution

(b) Compound

(c) Colloid

(d) All of these

28. We can see the particles of a colloidal solution with

(a) Naked eyes

(b)The help of ultra microscope

(c)The help of microscope

(c) None of these

29. Which of the following will yield a mixture ?

(a) Crushing of marble tile

(b) Breaking of ice-cubes

(c) Addition of sodium metal to water in a china dish

(d) Agitating a detergent with water in a washing machine.

30. Select the one that is a chemical change.

(a) Melting of wax

(b) Freezing of water

(c) Cooking of food

(d) None of these

31. Select the one that is a physical change.

(a) Digestion of food

(b) Growth of plant

(c) Rusting of iron

(d) None of these

32. On passing through a colloidal solution, the beam of light gets

(a) reflected

(b) refracted

(c) scattered

(d) absorbed

33. The cause of Brownian movement is

(a)convection current

(b) heat changes in liquid state

(c) impact of molecules of dispersion medium on colloidal particles.

(d) attractive forces between particles of dispersed phase and dispersion medium.

34. The element which is liquid above 30°C is

(a) sodium

(b) potassium

(c) lithium

(d) cesium

35. Brass is an example of

(a) compound

(b) element

(c) homogeneous mixture

(d) heterogeneous mixture

36. Air is regarded as mixture because ‘

(a) its pressure may vary

(b) its temperature may vary

(c) its volume changes with change in temperature/pressure.

(d) its composition may vary

37. The size of colloidal particles usually lies in the range

(a) 10 – 5 – 10 – 7 cm

(b) 10 – 7 – 10 – 9 cm

(c) 10 – 3 – 10 – 5 cm

(d) 10 – 2 – 10 – 6 cm

38. Oil and water can form a stable dispersion with the help of a third substance commonly called

(a) Emulsifier

(b) Dispersant

(c) Protective colloid

(d) None of these

39. The blue colour of water in the sea is due to

(a) absorption of other colour except blue by water molecules v

(b) scattering of blue light by sol particles

(c) refraction of blue light by impurities present in sea water.

(d) reflection of blue sky by sea water.

40. A fresh precipitate can be transformed into colloidal state by

(a) Peptization

(b) Coagulation

(c) Diffusion

(d) None of these

41. Tails of comets are visible due to

(a) Tyndall Effect

(b) Reflection

(c) Brownian movement

(d) None of these

 

ANSWER KEY

1.

M.P & B.P.

2.

Atoms.

3.

Coagulation.

4.

Fractional distillation

5.

Separating funnel.

6.

Aqueous solution.

7.

Homogeneous mixture

8.

Diamond.

9.

Solid solution.

10.

Chemical.

11.

True.

12.

True.

13. True.

14.

True.

15.

False.

16.

False.

17. False.

18.

True.

19.

False.

20.

Aclip_image002R, Bclip_image002[1]T, cclip_image002[2]

P, Dclip_image002[3] Q, Eclip_image002[4] S

21.

(b)

22.

(c)

23.

(d)

24. (c)

25.

(c)

26.

(c)

27.

(b)

28. (c)

29.

(d)

30.

(c)

31.

(d)

32. (c)

33.

(c)

34.

(d)

35.

(c)

36. (d)

37.

(a)

38.

(a)

39.

(b)

40. (a)

41.

(a)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*