Practice Exercise on Matter-Its Nature and Behaviour

 Practice Exercise on Matter-Its Nature and Behaviour

FILL IN THE BLANKS:

1. Matter is made up of……………………………

2. Evaporation cause………………………………

3. The smell of perfume gradually spread across a room due to ……………………….

4. …………………………..is the change of gaseous state directly to solid state without going through liquid state and vice-versa.

5. Rapid evaporation depends on the area exposed to atmosphere.

6. As the temperature of a system increases, the pressure of the gases…………………

7. The rate of evaporation ……………………….on increasing the temperature of the liquid.

8. Solid carbon dioxide (dry ice) is stored under ………………………

9. The rate of evaporation of a liquid increases with………………. in wind speed.

10. Matter has mass and occupies ……………………………………..

TRUE/FALSE:

11. Boiling is a bulk phenomenon.

12. Evaporation is a surface phenomenon.

13. The rate of evaporation depends only on the surface area exposed to the atmosphere.

14. Latent heat of vaporisation is the heat energy required to change 1 kg of a liquid to gas at atmospheric pressure at its melting point.

15. Water at room temperature is a liquid.

16. When a liquid is cooled very quickly, it always forms a crystal.

17. Atoms in a liquid are farther apart than the atoms in a gas.

18. The molecules in a gas are in constant motion.

19. Gases have the same pressure throughout the entire atmosphere.

20. All materials move from solid to liquid to gas as the temperature increases.

21. Gas molecules are always evenly distributed

C. MATCH THE COLUMN:

23. Column II give properties for matter mention in column I match them correctly.

Column I Column II
(A)  Liquid (P) Definite shape
(B) Solid (Q) Definite volume
(C) Plasma (R) Super low density
(D) Bose-Einstein condensate (S) Super energetic

D. Multiple Choice Questions

Question 24. Select the one that is not a matter,

(a) Feeling of hot

(b) smoke

(c)humidity

(d) water

Question 25. Which is incorrect statement?

(a) Matter is continuous in nature.

(b) Of the three state of matter, the one that is most compact is solid state.

(c) In solid state antiparticles space (i.e., empty space) is minimum.

(d) The density of solid is generally more than that of a liquid.

Question 26. Select the one that when used would be considered as best condition for liquefaction of a gas.

(a) Increasing the temperature.

(b) Decreasing the pressure.

(c) Increasing the pressure and decreasing the temperature.

(d) Decreasing the pressure and increasing the temperature.

Question 27. Select the correct order of evaporation for water, alcohol, petrol and kerosene oil:

(a) water > alcohol > kerosene oil > petrol

(b) alcohol > petrol > water > kerosene oil

(c) petrol > alcohol > water > kerosene oil

(d) petrol > alcohol > kerosene oil > water.

Question 28. Which one is a sublime substance?

(a) Table salt

(b) Sugar

(c) Iodine

(d) Potassium Iodide

Question 29. S.I. unit of temperature is

(a) Celsius

(b) Fahrenheit

(c) Kelvin

(d) None of these

Question 30. 10 K is equal to

(a) 283°C

(b) -263°C

(c) 263°C

(d) -283°C

Question 31. The process of change of liquid state into gaseous state at constant temperature is known as

(a) boiling

(b) melting

(c) fusion

(d) evaporation

Question 32. Dry ice is

(a) ice having no water of crystallisation

(b) ice that has been dried

(c) solid carbon dioxide

(d) None of these

Question 33. which one is a surface phenomenon?

(a) Evaporation

(b) Boiling

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Question 34. Rate of diffusion depends upon

(a)Temperature

(b) Surface area

(a) Both temperature and surface area

(b) None of these

Question 35. Which of the following processes is known as fusion?

(a) change of liquid to solid

(b) change of solid to liquid

(c) change of liquid to vapour

(d) change of gaseous state to solid state

Question 36. The evaporation of a liquid can best be carried out in a

(a) Flask

(b) china dish

(c) Test tube

(d) beaker

Question 37. The one, in which antiparticle forces are strongest, is

(a) Sodium chloride

(b) hydrogen
(c) ether

(d) carbon dioxide

Question 38. The melting point temperature of the solid state of a substance is 40°C. The freezing point temperature of the liquid state of the same substance will be

(a) 35°C

(b) 40°C

(c) 45°C

(d) can’t predict.

Question 39. Which one will help to accelerate the process of evaporation of a liquid kept in an open china dish?

(a) keeping dish in open

(b) blowing air into the liquid

(c) keeping the dish under a running fan

(d) All the above

Question 40. When a gas is compressed keeping temperature constant, it results in

(a) increase in speed of gaseous molecules

(b) increase in collision among gaseous molecules

(c) decrease in speed of gaseous molecules

(d) decrease in collision among gaseous molecules.

Question 41. Pressure of air at sea level is

(a) one atmosphere

(b) 76 cm of Hg

(c) 760 mm of Hg

(d) all are correct.

 

ANSWER KEYS

1. small particles 2. cooling 3. Diffusion 4. Sublimation
5. surface 6. decreases 7. Increases 8. high pressure
9. increase 10. space 11. True 12. True
13. False 14. False 15. True 16. False
17. False 18. True 19. False 20. False
21. False

23.

Aclip_image002[5]R;

Bclip_image002[6]P;Cclip_image002[7]S;Dclip_image002[8]R

24. (a) 25. (a) 26. (c) 27. (d)
28. (c) 29. (c) 30. (b) 31. (a)
32. (c) 33. (a) 34. (c) 35. (b)
36. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (d)
40. (d) 41. (d)
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*