Practice Exercise on Matter-Its Nature and Behaviour

 Practice Exercise on Matter-Its Nature and Behaviour

FILL IN THE BLANKS:

1. Matter is made up of……………………………

2. Evaporation cause………………………………

3. The smell of perfume gradually spread across a room due to ……………………….

4. …………………………..is the change of gaseous state directly to solid state without going through liquid state and vice-versa.

5. Rapid evaporation depends on the area exposed to atmosphere.

6. As the temperature of a system increases, the pressure of the gases…………………

7. The rate of evaporation ……………………….on increasing the temperature of the liquid.

8. Solid carbon dioxide (dry ice) is stored under ………………………

9. The rate of evaporation of a liquid increases with………………. in wind speed.

10. Matter has mass and occupies ……………………………………..

TRUE/FALSE:

11. Boiling is a bulk phenomenon.

12. Evaporation is a surface phenomenon.

13. The rate of evaporation depends only on the surface area exposed to the atmosphere.

14. Latent heat of vaporisation is the heat energy required to change 1 kg of a liquid to gas at atmospheric pressure at its melting point.

15. Water at room temperature is a liquid.

16. When a liquid is cooled very quickly, it always forms a crystal.

17. Atoms in a liquid are farther apart than the atoms in a gas.

18. The molecules in a gas are in constant motion.

19. Gases have the same pressure throughout the entire atmosphere.

20. All materials move from solid to liquid to gas as the temperature increases.

21. Gas molecules are always evenly distributed

C. MATCH THE COLUMN:

23. Column II give properties for matter mention in column I match them correctly.

Column I Column II
(A)  Liquid (P) Definite shape
(B) Solid (Q) Definite volume
(C) Plasma (R) Super low density
(D) Bose-Einstein condensate (S) Super energetic

D. Multiple Choice Questions

Question 24. Select the one that is not a matter,

(a) Feeling of hot

(b) smoke

(c)humidity

(d) water

Question 25. Which is incorrect statement?

(a) Matter is continuous in nature.

(b) Of the three state of matter, the one that is most compact is solid state.

(c) In solid state antiparticles space (i.e., empty space) is minimum.

(d) The density of solid is generally more than that of a liquid.

Question 26. Select the one that when used would be considered as best condition for liquefaction of a gas.

(a) Increasing the temperature.

(b) Decreasing the pressure.

(c) Increasing the pressure and decreasing the temperature.

(d) Decreasing the pressure and increasing the temperature.

Question 27. Select the correct order of evaporation for water, alcohol, petrol and kerosene oil:

(a) water > alcohol > kerosene oil > petrol

(b) alcohol > petrol > water > kerosene oil

(c) petrol > alcohol > water > kerosene oil

(d) petrol > alcohol > kerosene oil > water.

Question 28. Which one is a sublime substance?

(a) Table salt

(b) Sugar

(c) Iodine

(d) Potassium Iodide

Question 29. S.I. unit of temperature is

(a) Celsius

(b) Fahrenheit

(c) Kelvin

(d) None of these

Question 30. 10 K is equal to

(a) 283°C

(b) -263°C

(c) 263°C

(d) -283°C

Question 31. The process of change of liquid state into gaseous state at constant temperature is known as

(a) boiling

(b) melting

(c) fusion

(d) evaporation

Question 32. Dry ice is

(a) ice having no water of crystallisation

(b) ice that has been dried

(c) solid carbon dioxide

(d) None of these

Question 33. which one is a surface phenomenon?

(a) Evaporation

(b) Boiling

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Question 34. Rate of diffusion depends upon

(a)Temperature

(b) Surface area

(a) Both temperature and surface area

(b) None of these

Question 35. Which of the following processes is known as fusion?

(a) change of liquid to solid

(b) change of solid to liquid

(c) change of liquid to vapour

(d) change of gaseous state to solid state

Question 36. The evaporation of a liquid can best be carried out in a

(a) Flask

(b) china dish

(c) Test tube

(d) beaker

Question 37. The one, in which antiparticle forces are strongest, is

(a) Sodium chloride

(b) hydrogen
(c) ether

(d) carbon dioxide

Question 38. The melting point temperature of the solid state of a substance is 40°C. The freezing point temperature of the liquid state of the same substance will be

(a) 35°C

(b) 40°C

(c) 45°C

(d) can’t predict.

Question 39. Which one will help to accelerate the process of evaporation of a liquid kept in an open china dish?

(a) keeping dish in open

(b) blowing air into the liquid

(c) keeping the dish under a running fan

(d) All the above

Question 40. When a gas is compressed keeping temperature constant, it results in

(a) increase in speed of gaseous molecules

(b) increase in collision among gaseous molecules

(c) decrease in speed of gaseous molecules

(d) decrease in collision among gaseous molecules.

Question 41. Pressure of air at sea level is

(a) one atmosphere

(b) 76 cm of Hg

(c) 760 mm of Hg

(d) all are correct.

 

ANSWER KEYS

1. small particles 2. cooling 3. Diffusion 4. Sublimation
5. surface 6. decreases 7. Increases 8. high pressure
9. increase 10. space 11. True 12. True
13. False 14. False 15. True 16. False
17. False 18. True 19. False 20. False
21. False

23.

Aclip_image002[5]R;

Bclip_image002[6]P;Cclip_image002[7]S;Dclip_image002[8]R

24. (a) 25. (a) 26. (c) 27. (d)
28. (c) 29. (c) 30. (b) 31. (a)
32. (c) 33. (a) 34. (c) 35. (b)
36. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (d)
40. (d) 41. (d)
Share

CBSE 9th Chemistry | The Matter-Nature and Behaviour (Very Short Answer Type Questions)

The Matter-Nature and Behaviour (Very Short Answer Type Questions)

Question 1. The earlier Indian Philosophers classified matter in the form of five basic elements. Name these five elements.

Answer.

The five basic elements are : Air, Earth, Fire, Sky and Water.

Question 2. According to modern view is matter continuous or particulate?

Answer.

Matter is particulate in nature i.e., Matter is made up of particles.

Question 3. What is the size of particles of matter?

Answer.

The particles of matter are very small. They are small beyond our imagination.

Question 4. What is diffusion?

Answer.

The intermixing of particles of two substances on their own is called diffusion.

Question 5. What is the effect of temperature on the speed of particles of matter?

Answer.

As temperature rises, particles move faster i.e., the speed of particles increases.

Question 6. Name major characteristics of solid state of matter.

Answer.

Solid state is characterised by having a definite shape, distinct boundaries, rigidity and incompressibility.

Question 7. By what name is the space occupied by a substance known?

Answer.

The space occupied by a substance is called volume.

Question 8. What is the common unit of volume?

Answer.

The unit of volume is cubic meter (m3)

The common unit is litre  (L)

1L = 1dm3

= 1000 ml

Question 9. The particles of matter are always in motion and due to this motion they posses some energy. By what name is this energy known?

Answer.

The energy possessed by a particles by virtue of its motion is known as kinetic energy (K.E.).

Question 10. Why do solids have a rigid or fixed shape?

Answer.

The particles of solids only vibrate at their mean position and they possess a low kinetic energy. Due to this solids have a rigid or fixed shape.

Question 11. What are the characteristics of a liquid?

Answer.

The liquid state is characterised as having fluidity, low compressibility and no definite shape or boundaries.

Question 12. Are liquids rigid?

Answer.

No, liquids are not rigid. They are fluid because they can flow.

Question 13. Arrange the particles of solids, liquids and gases in the decreasing order of kinetic energy possessed by them.

Answer.

Gases > Liquids > Solids.

Question 14. How does diffusion varies with density of liquid?

Answer.

More the density lesser is diffusion.

Question 15. Name any property that is shown by naphthalene but not by sodium chloride.

Answer.

Both are solids but naphthalene is sublime substance and shows the property of sublimation. This property is not shown by sodium chloride.

Question 16. What is pressure at sea level?

Answer.

The pressure that exists at sea level is taken as 1 atmosphere or 760 mm of mercury.

Question 17. Zero °C represents the freezing point of water or the melting point of ice?

Answer.

It represents both freezing point as well as melting point.

Question 18. Boiling point of alcohol is 65°C. What is the boiling point of alcohol in Kelvin scale?

Answer.

65°C = (65 + 273)K=338K.

On kelvin scale the boiling point of alcohol is 338 K.

Question 19. Define condensation.

Answer.

It is the process of conversion of vapour (gas) to liquid on cooling (decreasing temperature).

Question 20. What is dry ice?

Answer.

Solid carbon di-oxide (C02) is known as dry ice.

Question 21. Why can’t the solids be compressed much?

Answer.

The intermolecular space between the particles of solids is very less, because of this solids can not be compressed much.

Question 22. Arrange the solids, liquids and gases in the increasing order of inter molecular forces of attraction.

Answer.

Gases < Liquids < Solids.

Question 23. Arrange the solids, liquids and gases in the decreasing order of interparticle space.

Answer.

Gases > Liquids > Solids.

Question 24. Why is the property of diffusion not shown by solids?

Answer.

Since the particles of solids do not move much so the solids do not show the property of diffusion.

Question 25. By what name is the substance known in case there occurs a diffusion of a solid in a solid which is a rare phenomenon.

Answer.

It is known as solid-solid solution or alloy.

Share